Findik Kavurma Makinasi
Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesinde yogun olarak yetismekte olan “hus agaci” veya Betulaceae familyasindan gelen findik agacinin sert bir kabuk içerisinde bulunan meyvesidir. Bilimsel adi Corylus avellana olan findik bol miktarda yararli yaglar ve nisasta barindirir. Findik yagi, tipta ve aromaterapide baz veya tasiyici yag olarak kullanilmaktadir.
Findik kavurma makinasi findigin sahip oldugu besin degerlerini koruyucu ve hijyen kosullarina uygun üretim yapmalidir. Tamamen paslanmaz çelikten üretilen findik kavurma makinalari genellikle sagliklidir ve tercih edilmelidir.
Findik, lezzetli ve yüksek oranda protein, yag, vitamin ve mineral içerir. 100 gram findigin besin içerigi asagidaki gibidir.
Diyet lifi: 9.7 g
Protein: 15 g
Yag: 60.75 g
Karbonhidratlar: 16.70 mg
Kalsiyum: 114.0 mg
Demir: 4.70 mg
Vitamin: B6 0.563 mg
E Vitamini: 15.03 mg
K Vitamini: 14.2 mcg
Bakir: 1.725 mg
Magnezyum: 163.00 mg
Manganez: 6.175 mg
Fosfor: 290.00 mg
Potasyum: 680.00 mg
Selenyum: 2.4 mcg
Çinko: 2.45 mg
Bu besinlerin yani sira findik, mükemmel bir antioksidan, lutein ve zeaksantin gibi bitki bazli kimyasal bilesikler kaynagidir.