Fistik Kavurma Tuzlama Kizartma ve Isleme
Saglik Deposu Yer Fistigi
Yer fistigi;fistik olarak isimlendirilse de aslinda baklagiller familyasindan olan bir bitkidir.Anavatani Güney Amerika olan yer fistigi ülkemizde de yetistirilmektedir.En çok Akdeniz Bölgemiz'de yetistirilen yer fistiginin 32 türü bulunmaktadir.
Dünyada ve ülkemizde çerez,yag ve krema(ezme,püre) olarak tüketilen yer fistiginin vücudumuza çok sayida faydasi bulunmaktadir.Çig olarak tüketilemeyen yer fistigi, kuruyemis kavurma makinalari ile kavrulup tüketilmektedir.
Yer fistigi vitaminler ve mineraller açisindan çok zengindir.(Polifenolik asit,resveratrol,tritofan, niasin,tiamin,B6 vitamini,B9 vitamini,çinko,magnezyum,manganez,bakir,folat,fosfor, E vitamini…)
Yer Fistiginin Besin Degerleri
Her 100 gr yer fistiginda;
Kalori 567 kcal
Karbonhidrat 16.1 g
Lif 8.5 g
Protein 25.8 g
Yag 44.2 g
Kolestrol 0.0 g
Potasyum 705.0 mg
Saglik açisindan birçok faydasi olan yer fistigi, alerjik yapiya sahip kisiler tarafindan dikkatli tüketil-melidir.Yer fistigi safra tasi olusumunu azaltan,kalp sagligini koruyan,depresyonu azaltan,hafizayi güçlendiren,kemik yapisini güçlendiren,yaralari iyilesmesini saglayan bir saglik deposudur.
Bu kadar faydasi olan yer fistigi, ülkemizin verimli topraklarinda yetistirilip,kuruyemisçiler tarafin-dan paletli kuruyemis kavurma makinalarinda kavrulup evlerimize misafir olmaktadir.
Ülkemizde farkli sekillerde tuzlu ve soslu olarak tüketilmektedir. Elektrikli kuruyemis makinasinda kavrulan fistik kavrulmadan önce tuzlama makinelerinde tuzlanip kavrulmaktadir.
Son zamanlarda dükkan tipi kuruyemis kavurma makinasi yayginlasmis olup kuruyemisçilerde fistik kavrulup sicak olarak müsterilere sunulmaktadir.
Ayrica kabuksuz fistik yagda fritöz de kizartildiktan sonra soslanarak farkli ürün olarak pazarda yer edinmistir.