Kahve Çesitleri
Kahve, geçmiste ve günümüzde sevilerek içilen mucizevi bir içecektir.Çogumuz kahve içmeden güne baslayamayiz…
Bu kadar sevilerek tüketilen kahve,seçici bir bitkidir.Bol yagis alan ,nemli ve iliman bir iklimi seven kahve tropikal iklimin görüldügü yerlerde yetistirilmektedir.Kahvenin tadini ve aromasini topragin yapisi,aldigi su,güneslenme durumu gibi faktörler etkilemektedir.
Simdi gelelim kahve çesitlerine;
A) Kahve Çekirdegi Çesitleri
Aslina bakarsak dünyada en çok tarimi yapilan iki tür kahve bitkisi vardir.Arabica ve Robusta…Az da olsa Liberica ve Excelsa kahve türlerinin tarimi yapilmaktadir.
Arabica kahvesi,dünya kahve üretiminin yüzde yetmisini olusturmakta olup daha lezzetli ve hos bir aromaya sahiptir.Arabica kahvesinin lezzetli bir aromaya sahip olmasinin nedeni yetistigi topraklarda bulunan meyve ve baharatlarin aromalarindan etkilenmesidir.
Robusta kahvesi,dünya kahve üretiminin yüzde otuzunu olusturmaktadir.Robusta kahvesinin aromasi Arabicaya göre sert ve belirgindir.
Liberica kahvesi,lezzetinin yavan olup,isli olmasindan dolayi üretimi oldukça azdir.
Excelsa kahvesi, Libericanin alt türü olup,güçlü bir aromaya sahiptir.
B) Ülkelere Göre Kahve Çesitleri
Kahve bitkisi yetistirildigi topraktan ve iklim özelliklerinden çok fazla etkilenmektedir.Bu da kahvelerin yetistirildikleri ülkelere göre isimlendirilmesini saglamaktadir.Brezilya,Kolombiya,Etiyopya, Vietnam,Endonezya,Meksika,Peru,Honduras,Hindistan,Guatemala kahvesi olarak adlandirilmaktadir.
C) Kavrulma Sekline Göre Kahve Çesitleri
Kahve çekirdekleri, geçmiste tavalarda kavrulup,dibek ve el degirmelerinde ögütülerek içilecek hale getirilmistir.Günümüzde ise çesitli boyutlarda bulunan kahve kavurma makineleri ile kavurma islemi yapilmaktadir.Kahve kavurma makinelerinde kahve çekirdekleri kontrollü sekilde az, orta ve koyu renkte olarak kavrulmaktadir.
Yumusak içim kahve sevenler az ve orta kavrulmus kahveyi isterken,daha sert ve baskin bir kahve aromasi sevenler koyu kavrulmus kahveyi isterler.