Ay Çekirdegi Kavurma Makinasi
Sari sari olan ayçiçegi bitkisinin tohumlaridir ay çekirdegi.Ülkemizin birçok yerinde de yetistirilen ayçiçegi, hem çerez hem de yag sanayisinin vazgeçilmez bitkisidir.
Ülkemizde ve diger ülkelerde sevilerek tüketilen ay çekirdegi, kuruyemis firmalari tarafindan tuzlu,tuzsuz ve baharatli olarak kuruyemis kavurma makineleri veya kavurma firinlarinda kavrulmaktadir.
Diger yagli tohumlar gibi çekirdeginde sayisiz faydalari vardir vücudumuza.Birçok mineral ve vitamin açisindan zengin olan çekirdegi hergün bir avuç tükettigimiz taktirde vücudumuza sayisiz yarari olacaktir.Ay çekirdegi yüksek miktarda protein, E ve B vitaminleri, yag, potasyum, bakir, çinko, fosfor ve magnezyum içermektedir.
Ay Çekirdeginin Besin Degerleri
Her 100 gram ay çekirdeginde;
Enerji 582 kalori
Karbonhidrat 24.1 mg
Lif 11.1 g
Demir 3.8 mg
Potasyum 850 mg
Protein 19.3 g
A vitamini 9 IU
Kalsiyum 13 mg
C Vitamini 1.4 mg
Yag 49.8 g
Besin degerleri bakimindan zengin olan çekirdegin faydalari ise saymakla bitmez. Faydalarina gelecek olursak;Ay çekirdeginde bulunan triptofan sayesinde strese,depresyona ve unutkanliga karsi yardimci olmaktadir.Ay çekirdeginde bulunan yag sayesinde iyi kolestorolü artirici özelliginin yaninda kalp ve kardiyovasküler sistemini korumaktadir.Kan basincini düzenleyerek,dolasim sistemine destek olmaktadir.Bagisiklik sistemini güçlendirmektedir.Cilt ve saç problemleri için faydalidir.Troit bezlerinin düzenli çalismasina ve kan sekerini düzenlemeye yardimci olmaktadir.
Arastirmalara göre düzenli olarak bir avuç tüketilen ay çekirdeginin sagligimiz için çok ama çok faydasi olmaktadir.
Kuruyemisçilerde elektrikli kuruyemis makinalarinda kavrulan çekirdekleri asiriya kaçmadan tüketmemiz bizim için yararli olacaktir.